Scrisoare deschisă adresată Primăriei Șendreni, jud. Galați

          Prin prezenta scrisoare vă solicităm să realizați demersurile pentru realizarea în Șendreni, jud. Galați, pe DN2B, a unui inel de acces lânga podul de peste Siret pentru a se putea ajunge în siguranță în zona dintre linia de tren și râul Siret.

Se evită astfel traversarea liniei de tren și coborârea periculoasă care este acum lânga pod.

Proprietarii terenurilor din zonă dar și cei care doresc să meargă pe malul Siretului sau la zona de agrement Șendreni întâmpină dificultăți și se expun unor posibile accidente.

Punctele de racordare, traseul exact al drumului și soluțiile tehnice vor fi stabilite de proiectanți, propunerea expusa în fotografia atașată fiind doar un punct de pornire.

Banii europeni așteaptă să fie folosiți, trebuie doar voința autorităților.

Cu respect, Președinte BAS.ro, Mihai Popa

Către Consiliul Județean Galați, Primăria Galați, Primăria Șendreni și Primăria Smârdan

Am mai scris despre acest subiect ( https://bas.ro/blog/33-proiecte-privind-traficului-auto ) și revenim deoarece pe traseul Șendreni-Movileni-Centura Galați traficul auto este tot mai aglomerat și în cazul unor lucrări sau accidente nu există nici o alternativă apropiată. Pentru decongestionarea traficului pe această porțiune propunem ca cel puțin traficul greu de pe DN2B să fie dirijat prin spatele Combinatului Siderurgic pe traseul Șendreni – Smârdan - DN251 – Talcioc.
Deși sunt mai multe variante (traseele galbene din fotografia atașată), propunem modernizarea unor drumuri agricole deja existente pe un traseu de aproape 9 km evidențiat prin traseul portocaliu. Am avut în vedere ca drumul să fie deja practicabil, să fie cât mai departe de locuințe și să necesite lucrări de terasament minime.
Segmentul dintre Balta Mălina și Smârdan este acum destul de bine pietruit putând fi parcurs chiar și cu autoturismele. Porțiunea Șendreni - Balta Mălina este accesibilă doar în anumite condiții.

Utilă ar fi și clasificarea acestui drum măcar ca drum județean.

Prin modernizarea propusă traficul pe traseul Șendreni - Movileni - Cimitirul Cătușa –Talcioc ar scădea semnificativ.
De asemenea, în cazul unor blocaje datorate unor accidente sau lucrări pe DN2B, pe traseul Șendreni - Movileni - Cimitirul Cătușa –Talcioc, șoferii ar avea o alternativă.
Cu toții știm că circulația rutieră în Galați este sufocată. Lipsa parcărilor, șantierele, numărul mare de mașini, indisciplina unor șoferi, ineficiența sistemului “unda verde” fac din deplasarea cu autoturismul în Galați, un coșmar.
Intrarea în Galați și circulația pe centură este îngreunată încă de la Șendreni și până în Bariera Traian.
Între benzinăria de la Șendreni și punctul “la borcan” drumul este doar pe o bandă pe sens și orice lucrare de întreținere, modernizare sau accident ori blocare a unor vehicule din cauze tehnice, zăpadă sau polei duce la perturbarea traficului cu cozi de sute de vehicule. Între Șendreni și Movileni circulația se poate bloca și din cauza inundațiilor cum a fost în iulie 2010.
Sensul giratoriu de la cimitirul Cătusa este prea aglomerat și prea aproape de blocuri, între bordura sensului giratoriu și blocul cu magazinul “Țapul Carpatin” este un trotuar de doar 2,5 metri pe care circulă pietonii și bicicliștii. Despre acest subiect am scris aici: https://bas.ro/blog/20-propunere-fluidizare-trafic-31-10-2018
În intersecțiile de la Viaduct și de la capătul str. Tecuci, pentru a intra pe Drumul de Centură și a face la stânga trebuie uneori să aștepți câteva minute.
Lucrarea de modernizare a centurii, care se va realiza între Cimitirul Cătușa si bulevardul George Coșbuc va avea un efect insuficient și de scurtă durată. Blocajul se va muta în bulevardul George Coșbuc cu efecte substanțiale privind poluarea aerului, poluarea sonică, timpul pierdut, combustibilul consumat și siguranța traficului.

Traficul rutier din Galati nu poate fi fluidizat până nu se realizează varianta ocolitoare, în special tronsonul Smârdan - Satul Costi, care împreună cu drumul propus de noi va decongestiona centura actuală.

Singura îmbunătățire care ar putea fi realizată rapid, cu impact limitat dar binevenit, este modernizarea drumului dintre Șendreni și Smârdan.

Cu respect,
Președinte BAS.ro,
Mihai Popa
21.4.2021

Desfășurată în condiții de pandemie, când distanțarea impusă de normele sanitare ne-a interzis să mai realizăm evenimentul într-o zi și într-un loc anume în care să invităm toți participanții, în perioada 7-16 Decembrie 2020 am adunat cadourile la Biserica “Sf. Mina” din Galați și de acolo le-am transportat la Nicorești și Suceveni.

Am fost surprinși în mod plăcut că an de an ne sprijină tot mai mulți voluntari și donatori, copii și părinți.

La acțiunea de anul acesta s-au colectat foarte multe daruri (a căror valoare depăşeşte 25.000 lei) constând în articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte (unele chiar noi), obiecte de igienă, produse alimentare neperisabile, lenjerii de pat, jucării, electrocasnice, 3 computere complete, 2 tablete, 2 laptopuri, dulciuri şi 100 de saci de peleţi și chiar bani (impresionant a fost gestul lui Radu-Ștefan Gheorghe, elev în clasa a 2-a E, a Școlii nr.12 “Miron Costin” din Galați care a trimis 100 lei, din economiile lui, pentru Denisa și Iulian, copiii din Nicorești a căror casă a ars).

În 18 Decembrie, ne-am deplasat la Nicorești cu 3 autoturisme si 2 autoutilitare, pentru a distribui darurile. Am fost ajutați de voluntarii veniți de la Galați dar si de reprezentanții Bisericii “Sf. Gheorghe și Sf. Dumitru” din Nicorești și de reprezentanții Asociației “Bunul Samaritean” din Nicoresti.

Tot pentru a ajuta copiii din Nicorești, anul acesta ne-au sprijinit și Asociația “Totul este Posibil” și “Banca de Haine” din Bacău care au realizat 40 cadouri personalizate pentru 40 copii și alte cadouri pentru persoanele aflate în atenția Asociației “Micul Samaritean”.

 

De cadouri au beneficiat aproximativ 100 copii care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse precum și 20 de persoane unele dintre acestea cu grave probleme de sănătate şi dizabilități aflate în grija Asociației “Bunul Samaritean”.

La Suceveni, pentru a distribui cadourile, am fost ajutați de reprezentanții Bisericii “Sf. Spiridon”. Aceștia au în atenție mai multe familii cu copii și vârstnici care au o situație materială modestă.

Suntem bucuroși că am ajutat să ducem, celor din Nicorești și Suceveni, daruri, care să le faca sărbatorile mai frumoase.

Anul acesta, deşi în condiții de pandemie, dragostea semenilor pentru semeni a fost mult mai mare, iar cadourile adunate au fost mult mai multe.

Mulțumim voluntarilor și donatorilor, copii și părinți. Dumnezeu să vă răsplătească efortul și dragostea pentru cei apropiați.

La Mulți Ani, 2021!

Mihai Popa - 9.1.2021

Ajută-ți semenul, pregătește un cadou unui copil.
“Cel ce are două haine să dea celui ce nu are”- Luca 3.11.
Nașterea Domnului este o sărbătoare a bucuriei, a dragostei, a înnoirii și primenirii sufletești, pentru că Fiul lui Dumnezeu Se coboară la noi oamenii, spre a ne înnoi, a ne schimba duhovnicește, spre a ne transforma din oameni pământești în oameni cerești, înduhovniciți, plini de iubire dumnezeiască.
Parohia „Sfinții Mina, Victor şi Vichentie“, Școala Gimnazială “Miron Costin” și Asociația „Baza de Afaceri și Servicii - BAS.ro” vă invită să contribuiți la acțiunea “Bucuria de a Dărui”.
Pe lângă copiii din Galați, Sendreni și Vanatori pe care i-am ajutat anii trecuți, vrem să ajutăm 2 copii din Nicorești a căror casă a ars, 4 copii din Suceveni care au fost abandonați de părinți precum și alți copii de care vom afla pe parcurs.
Nu ne putem întâlni fizic dar putem ajuta copiii pregătind cadouri pentru ei.
Acțiunea se va desfășura la Parohia „Sfinții Mina, Victor şi Vichentie“ în perioada 7-16 Decembrie 2020 și va consta într-o colectă de cadouri care, în cel mai scurt timp, vor fi distribuite copiilor aflați în atenție.
Rugăm părinții să ajute copiii să pregătească și să aducă la Biserica “Sf. Mina”, pentru cei mai mici ca ei, cadouri. În ele pot fi puse cărțile, jucăriile și hăinuțele care le sunt de prisos.
Este nevoie și de mobilier, electrocasnice, materiale sanitare, dulciuri...
Lucrurile mai mari le putem lua de la domiciliul donatorilor.
Darurile din pachete (cărțile, jucăriile, hăinuțele…) pe care copiii le oferă celor mai mici trebuie să respecte următoarele:
o Pe pachete trebuie să se scrie vârsta și sexul copilului căruia îi sunt destinate lucrurile. (ex: BĂIAT de 5 ani). Excepție fac cadourile cu dulciuri și fructe.
o Rugăm a scrie pe pachet și numele donatorului, telefonul și/sau e-mail-ul părinților.
o Un pachet poate conține obiecte destinate unei singure persoane. Daca lucrurile sunt destinate mai multor categorii de copiii puteți face mai multe pachete și pe fiecare colet trebuie să fie trecută vârsta și sexul copilului căruia îi sunt destinate.
o Într-un pachet pot fi lucruri diverse (cărtile la un loc cu hăinuțele…).
o OBIECTELE DONATE TREBUIE SĂ FIE ÎN STARE BUNĂ, SĂ FIE CURATE ȘI AMBALATE, pentru a face o bucurie deplină celui care le primește.
Sâmbătă, 12 Decembrie, dorim să facem un transport la Nicorești. Apoi vom trimite pachete la Suceveni, Șendreni...
Detalii la telefoanele 0772-251726, 0747-118866.
Organizatorii vă mulțumesc și vă doresc Crăciun Fericit și La Mulți Ani!

7.12.2020

 

Dacă la firma dumneavoastră…
- aveți cifra de afaceri pe 2019 mai mare de 5000 Euro (24198 lei);
- aveți profit în 2019 sau în 2018;
- aveți Certificat de Situații de Urgență (CSU) obținut până la 15.09.2020;
- veți menține numărul actual de salariați, pe o perioadă de minim 6 luni de la data acordării grantului;
- aveți cofinanțare proprie de 15% din valoarea grantului;
- aveți autorizat un cod CAEN din lista de mai jos…
puteți obține un GRANT PENTRU CAPITAL DE LUCRU de 15% din cifra de afaceri pe 2019 (minimum 2000 Euro).
Termen limita de înscriere: 28.10.2020 ora 20:00.
Detalii și consiliere la 0747-118866,  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Coduri CAEN eligibile:
10. INDUSTRIA ALIMENTARĂ
1011 Prelucrarea și conservarea cărnii
1012 Prelucrarea și conservarea cărnii de pasăre

1013 Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre)
1020 Prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor
1031 Prelucrarea și conservarea cartofilor
1032 Fabricarea sucurilor de fructe și legume
1039 Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor n.c.a.
1051 Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor
16. PRELUCRAREA LEMNULUI, FABRICAREA PRODUSELOR DIN LEMN ȘI PLUTĂ, CU EXCEPȚIA MOBILEI; FABRICAREA ARTICOLELOR DIN PAIE ȘI DIN ALTE MATERIALE VEGETALE ÎMPLETITE
1629 Fabricarea altor produse din lemn; fabricarea articolelor din plută, paie și din alte material vegetale împletite
18. TIPĂRIREA ȘI REPRODUCEREA PE SUPORȚI A ÎNREGISTRĂRILOR
1811 Tipărirea ziarelor
1812 Alte activități de tipărire n.c.a.
1813 Servicii pregătitoare pentru pretipărire
1814 Legătorie și servicii conexe
1820 Reproducerea înregistrărilor
23. FABRICAREA ALTOR PRODUSE DIN MINERALE NEMETALICE
2341 Fabricarea articolelor ceramice pentru uz gospodăresc și ornamental
2349 Fabricarea altor produse ceramice n.c.a.
26. FABRICAREA CALCULATOARELOR ȘI A PRODUSELOR ELECTRONICE ȘI OPTICE
2680 Fabricarea suporților magnetici și optici destinați înregistrărilor
32. ALTE ACTIVITĂȚI INDUSTRIALE n.c.a.
3212 Fabricarea bijuteriilor și articolelor similare din metale și pietre prețioase
3213 Fabricarea imitațiilor de bijuterii și articole similare
3220 Fabricarea instrumentelor muzicale
3230 Fabricarea articolelor pentru sport
3240 Fabricarea jocurilor și jucăriilor
3250 Fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale și stomatologice
3299 Fabricarea altor produse manufacturiere n.c.a.
47. COMERȚ CU AMĂNUNTUL, CU EXCEPȚIA AUTOVEHICULELOR ȘI MOTOCICLETELOR
4761 Comerț cu amănuntul al cărților, în magazine specializate
4762 Comerț cu amănuntul al ziarelor și articolelor de papetărie, în magazine specializate
4763 Comerț cu amănuntul al discurilor și benzilor magnetice cu sau fără înregistrări audiovideo, în magazinele specializate
4778 Comerț cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate
49. TRANSPORTURI TERESTRE ȘI TRANSPORTURI PRIN CONDUCTE
4910 Transporturi interurbane de călători pe calea ferată
4920 Transporturi de marfă pe calea ferată
4931 Transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători
4932 Transporturi cu taxiuri
4939 Alte transporturi terestre de călători n.c.a.
4941 Transporturi rutiere de mărfuri
4942 Servicii de mutare
50. TRANSPORTURI PE APĂ
5010 Transporturi maritime și costiere de pasageri
5020 Transporturi maritime și costiere de marfă
5030 Transportul de pasageri pe căi navigabile interioare
5040 Transportul de marfă pe căi navigabile interioare
51. TRANSPORTURI AERIENE
5110 Transporturi aeriene de pasageri
5121 Transporturi aeriene de marfă
52. DEPOZITARE ȘI ACTIVITĂȚI AUXILIARE PENTRU TRANSPORTURI
5210 Depozitări
5221 Activități de servicii anexe pentru transporturi terestre
5222 Activități de servicii anexe transporturilor pe apă
5223 Activități de servicii anexe transporturilor aeriene
5224 Manipulări
5229 Alte activități anexe transporturilor
55. HOTELURI ȘI ALTE FACILITĂȚI DE CAZARE
5510 Hoteluri și alte facilități de cazare similare
5520 Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată
5530 Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere
5590 Alte servicii de cazare
56. RESTAURANTE ȘI ALTE ACTIVITĂȚI DE SERVICII DE ALIMENTAȚIE
5610 Restaurante
5621 Activități de alimentație (catering) pentru evenimente
5629 Alte servicii de alimentație n.c.a.
5630 Baruri și alte activități de servire a băuturilor
58. ACTIVITĂȚI DE EDITARE
5811 Activități de editare a cărților
5812 Activități de editare de ghiduri, compendii, liste de adrese și similare
5813 Activități de editare a ziarelor
5814 Activități de editare a revistelor și periodicelor
5819 Alte activități de editare
5821 Activități de editare a jocurilor de calculator
5829 Activități de editare a altor produse software
59. ACTIVITĂȚI DE PRODUCȚIE CINEMATOGRAFICĂ, VIDEO ȘI DE PROGRAME DE TELEVIZIUNE; ÎNREGISTRĂRI AUDIO ȘI ACTIVITĂȚI DE EDITARE MUZICALĂ
5911 Activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune
5912 Activități postproducție cinematografică, video și de programe de televiziune
5913 Activități de distribuție a filmelor cinematografice, video și a programelor de televiziune
5914 Proiecția de filme cinematografice
5920 Activități de realizare a înregistrărilor audio și activități de editare muzicală
60. ACTIVITĂȚI DE DIFUZARE ȘI TRANSMITERE DE PROGRAME
6010 Activități de difuzare a programelor de radio
6020 Activități de difuzare a programelor de televiziune
61. TELECOMUNICAȚII
6110 Activități de telecomunicații prin rețele cu cablu
6120 Activități de telecomunicații prin rețele fără cablu (exclusiv prin satelit)
62. ACTIVITĂȚI DE SERVICII ÎN TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI
6201 Activități de realizare a software-ului la comandă (software orientat client)
6203 Activități de management (gestiune și exploatare) a mijloacelor de calcul
6209 Alte activități de servicii privind tehnologia informației
63. ACTIVITĂȚI DE SERVICII INFORMATICE
6311 Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe
6312 Activități ale portalurilor web
6391 Activități ale agențiilor de știri
6399 Alte activități de servicii informaționale n.c.a
72. CERCETARE-DEZVOLTARE
7220 Cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste
73. PUBLICITATE ȘI ACTIVITĂȚI DE STUDIERE A PIEȚEI
7311 Activități ale agențiilor de publicitate
7312 Servicii de reprezentare media
7320 Activități de sondare a pieței și de sondare a opiniei publice
74. ALTE ACTIVITĂȚI PROFESIONALE, ȘTIINȚIFICE ȘI TEHNICE
7410 Activități de design specializat
7420 Activități fotografice
7430 Activități de traducere scrisă și orală (interpreți)
7490 Alte activități profesionale, științifice și tehnice n.c.a.
77. ACTIVITĂȚI DE ÎNCHIRIERE ȘI LEASING
7711 Activități de închiriere și leasing de autoturisme și autovehicule rutiere ușoare
7722 Închirierea de casete video și discuri (CD-uri, DVD-uri)
79. ACTIVITĂȚI ALE AGENȚIILOR TURISTICE ȘI ALE TUR-OPERATORILOR; ALTE SERVICII DE REZERVARE ȘI ASISTENȚĂ TURISTICĂ
7911 Activități ale agențiilor turistice
7912 Activități ale tur-operatorilor
7990 Alte servicii de rezervare și asistență turistică
82. ACTIVITĂȚI DE SECRETARIAT, SERVICII SUPORT ȘI ALTE ACTIVITĂȚI DE SERVICII PRESTATE ÎN PRINCIPAL ÎNTREPRINDERILOR
8230 Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor
85. ÎNVĂȚĂMÂNT
8510 Învățământ preșcolar
8520 Învățământ primar
8531 Învățământ secundar general
8532 Învățământ secundar, tehnic sau profesional
8541 Învățământ superior nonuniversitar
8542 Învățământ superior universitar
8551 Învățământ în domeniul sportiv și recreațional
8552 Învățământ în domeniul cultural (limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice etc.)
8553 Școli de conducere (pilotaj)
8559 Alte forme de învățământ n.c.a.
8560 Activități de servicii suport pentru învățământ
90. ACTIVITĂȚI DE CREAȚIE ȘI INTERPRETARE ARTISTICĂ
9001 Activități de interpretare artistică (spectacole)
9002 Activități suport pentru interpretare artistică (spectacole)
9003 Activități de creație artistică
9004 Activități de gestionare a sălilor de spectacole
91. ACTIVITĂȚI ALE BIBLIOTECILOR, ARHIVELOR, MUZEELOR ȘI ALTE ACTIVITĂȚI CULTURALE
9101 Activități ale bibliotecilor și arhivelor
9102 Activități ale muzeelor
9103 Gestionarea monumentelor, clădirilor istorice și altor obiective de interes turistic
9104 Activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale
93. ACTIVITĂȚI SPORTIVE, RECREATIVE ȘI DISTRACTIVE
9329 Alte activități recreative și distractive n.c.a.

S-au publicat formularele pentru acordarea somajului tehnic.

Firmele din jud. Galati vor completa lunar 3 formulare (atasate mai jos) si le vor trimite la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Pentru salariatii care in luna martie au avut in REVISAL somaj tehnic datorat starii de urgenta, formularele se trimit pana la data de 10 aprilie.

Autoritatile promit ca plata se va face in max. 15 zile (calculate de la data transmiterii sau de la 10 aprilie?).

Apoi in max. 3 zile, angajatorii trebuie sa dea salariatilor sumele cuvenite.

PFA-urile, II-urile, Cooperativele si Cluburile sportive au alte tipuri de declaratii. Detalii aici:

https://www.startupcafe.ro/coronavirus-covid-19/somaj-tehnic-pfa-firme-model-declaratie-proprie-raspundere-cerere-lista

Va putem trimite formularele editabile, gratuit pe e-mail. Trimiteti o solicitare la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Mihai Popa

1.4.2020

MODELELE DE DECLARATII S-AU SCHIMBAT INCEPAND CU 26.3.2020. MAI JOS AVETI NOILE MODELE DE DECLARATII.

Update 30.3.2020 : Grupul de max. 3 persoane se refera doar la pietoni.

Sa nu fiti in masina sau pe strada in grupuri de mai mult de 3 persoane din familii diferite. Deci 3 persoane se pot deplasa impreuna. Nu este clar cum se pot deplasa oamenii cu trenul sau cu microbuzele, probabil pastrand distanta de minimum 1 metru.

Pentru a putea parasi domiciliul trebuie sa aveti legitimatia de serviciu si/sau sa completati una din cele 2 declaratii de mai jos.

Faceti click dreapta pe un formular, faceti click stanga pe butonul "Salveaza imaginea ca..." pentru a salva declaratia in calculatorul dv., printati imaginea salvata apoi completati prin scriere de mana.
Pentru deplasarea in locurile publice fiecare persoana trebuie sa aiba legitimatia de serviciu sau o declaratie si actul de identitate. Altfel riscati amenzi si sa fiti intorsi din drum.
Autoritatile pot fotografia declaratia si actul de identitate.

Guvernul a pregatit unele masuri de sustinere a firmelor afectate de criza. O sa le studiem si vom discuta cu fiecare in parte de preferat la telefon 0747-118866 sau prin e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Protejati-va sanatatea dv. si a celor cu care interactionati.

Mihai Popa

23.3.2020

 

Propunerile BAS.ro
1. Urgentarea modernizarii drumului dintre DN25 (Sendreni) si DJ251 (Smardan). Foto 1, intre punctele 4-5-6-7-8. Acest drum este acum partial pietruit, are aproximativ 8 km si poate fi parcurs doar de vehiculele cu garda mai inalta. Aceasta cale de acces ar scadea traficul pe traseul Sendreni - Movileni - Cimitirul Catusa -Talcioc si ar fi o alternative in cazul blocarii acestei portiuni de drum.
2. Realizarea unui sens giratoriu langa Smardan, prin care se face legatura cu DJ251 si cu varianta ocolitoare (Punctul 8).
3. Realizarea unui sens giratoriu langa Benzinaria de la Sendreni (Punctul 4).
4. Realizarea unei legaturi intre punctul 1 “la borcan” si drumul Sendreni-Smardan micsorand traficul prin Movileni. Astfel se face si legatura variantei ocolitoare cu drumul expres Galati-Braila. Sunt 2 posibilitati intre combinat si halda de zgura (Punctele 1-3-7) sau intre halda de zgura si Movileni (Punctele 1-2-5).
5. Realizarea la Sendreni, pe DN2B a unui inel de coborare-intoarcere langa podul de peste Siret pentru a putea ajunge in siguranta in zona dintre linia de tren si raul Siret. (foto 2). Se evita astfel traversarea liniei de tren si coborarea periculoasa care este acum langa pod. Acolo va fi si zona de agrement Sendreni.
Punctele de racordare, traseul exact al drumurilor si solutiile tehnice vor fi stabilite de proiectanti. Banii europeni asteapta sa fie folositi, trebuie doar vointa autoritatilor.

Tunelul pe sub Dunare
In 2013 incepe proiectul tunelului. Marius Stan a semnat un contract de 3,9 milioane euro pentru studiu geotehnic si de fezabilitate. Esec total. Raspundere zero.
Unda verde
2015-2016, 19 milioane de lei mare parte din ei fonduri proprii si alti bani pentru imbunatatiri ulterioare. Initiator Marius Stan. Eficienta minina. Raspundere zero.
Drumul de Centura
Circulatia rutiera in Galati este sufocata. Lipsa parcarilor, santierele, numarul mare de masini, indisciplina unor soferi, ineficienta sistemului “unda verde” fac din deplasarea cu autoturismul in Galati un cosmar.
Intrarea in Galati si circulatia pe centura este ingreunata inca de la Sendreni si pana in Bariera Traian.
Intre Sendreni si Movileni circulatia se poate suspenda din cauza inundatiilor cum a fost in iulie 2010.
Intre benzinaria de la Sendreni si punctul 1 “la borcan” drumul este doar pe o banda pe sens si orice lucrare de intretinere sau modernizare sau accident sau blocare a unor vehicule din cauze tehnice sau polei duce la perturbarea traficului cu cozi de sute de vehicule.
Sensul giratoriu de la cimitirul Catusa este prea aglomerat si prea aproape de blocuri (intre bordura sensului giratoriu si blocul cu magazinul “Tapul Carpatin” este doar un trotuar de 2,5 metri pe care circula pietonii si biciclistii. Propunerea BAS.ro de fluidizare a traficului in aceasta zona a fost ignorata de autoritati. https://bas.ro/blog/13-proiect-modernizare-intersectie-sendreni-2
In intersectiile de la Viaduct, de la capatul str. Tecuci si de la capatul str. 9 Mai 1945, pentru a intra pe Drumul de Centura si a face la stanga trebuie uneori sa astepti cateva minute.
Lucrarea de modernizare a centurii, care se realizeaza acum in pasi de melc, intre Filesti si bulevardul George Cosbuc va avea un efect nesemnificativ si de scurta durata. Blocajul se va muta in Bariera Traian cu efecte substantiale privind poluarea aerului, poluarea sonica, timpul pierdut, combustibilul consumat si siguranta traficului.
Starea carosabilului din capatul bulevardului George Cosbuc ne trezeste vii amintiri ale epocii Ceausescu.
Varianta ocolitoare
Traficul rutier din Galati nu poate fi fluidizat pana nu se realizeaza varianta ocolitoare (in special tronsonul Smardan - Satul Costi) care sa decongestioneze centura actuala.
Varianta ocolitoare are un istoric de trista amintire.
In 2011-2012, Eugen Chebac, fostul Presedinte al CJG, propunea o varianta ocolitoare de 48 km care ar fi costat 205 milioane lei. Costurile foarte mari se datorau lungimii mari, a numarului mare de poduri necesare si a exproprierilor din intravilanul si extravilanul multor localitati. S-a luat o harta de pe vremea lui Ceausescu pe care s-a trasat o linie si s-a prezentat publicului (foto 3).


Parlamentul si Ministerul Transporturilor au aprobat proiectul. CNAIR a organizat in 2012 licitaţia pentru studiul de fezabilitate. Contractul, în valoare de aproape un milion de lei (fara TVA), a fost finalizat in 2015. Traseul era modificat avand lungimea de 33,6 km si a fost prezentat publicului tot pe o harta din vremea lui Ceausescu (foto 4).


Intre timp autoritatilor romanesti le-a scazut apetitul pentru Fondul European de Dezvoltare Regională. Cum nici la Bugetul de Stat nu mai erau bani pentru investitii, galatenii sunt inca afectati de traficul infernal de pe centura actuala.
Drumul Expres Galati-Braila
In 2008 s-a realizat primul studiu de fezabilitate pentru drumul expres Galati – Braila in lungime de 11 km care face parte din drumul expres Milcovia (Bacau – Focsani – Braila – Galati), cuprins în Masterplan. Ironia sortii: proiectul a fost prezentat publicului tot pe o harta din vremea lui Ceausescu (foto 5).


In 2019 atat realizarea centurii ocolitoare cat si a drumul expres au fost scoase de catre CNAIR la licitatie pe SICAP dar au fost apoi retrase. 15 Ianuarie 2020 varianta ocolitoare a fost iarasi scoasa la licitatie.
In momentul de fata, centura nu se mai modernizeaza, licitatia pentru varianta ocolitoare abia s-a deblocat iar cea  pentru drumul expres este blocata. Galatenii asteapta ca in campania electorala din luna mai autoritatile sa prezinte, cu surle si trambite, proiectul aeroportului Galati.
Singura imbunatatire care ar putea fi realizata acum, cu impact limitat dar binevenit, este modernizarea drumului dintre Sendreni si Smardan.


Mihai Popa
15.1.2020

Desfasurata Sambata, 22 Decembrie, in parteneriatul dintre Scoala Gimnaziala Miron Costin, Biserica Sf. Mina, Victor si Vichentie si Asociatia BAS.ro, editia a 6-a a actiunii s-a bucurat de implicarea unui numar tot mai mare de parinti, elevi si profesori.
Acestia au pregatit cadouri, colinde si cantece de iarna.
Dupa miniconcertul de colinde copiii prezenti au primit (si-au ales) cadouri si s-au bucurat de bunatatile cu care au fost serviti.

Și anul acesta, în apropierea Sărbătorii Crăciunului, dorim sa ne amintim de semenii noștri care au posibilități materiale mai mici și să le prilejuim o bucurie prin a le dărui din prisosul nostru.
Verifică rafturile cu cărți și jucării și dulapurile cu haine. Unele dintre ele, deși sunt bune, nu îți mai sunt de folos.
Ajută-ți semenul, bucură-te cu el și în această bucurie pregătește un cadou unui copil mai mic decât tine. Donează acest cadou Sâmbătă, 21 Decembrie, la Biserică. Dacă nu poți veni atunci, lasă cadoul la una din librăriile de lângă Școala 12 “Miron Costin”.
Organizatorii îți mulțumesc și îți doresc Crăciun Fericit și La Mulți Ani!
Parohia „Sfinții Mina, Victor şi Vichentie“, Școala Gimnazială “Miron Costin”, Asociația „Baza de Afaceri și Servicii - BAS.ro”, 0772-251726, 0747-118866.