Daca ajungeti la gradina botanica, vizitati si Muzeul Risipirii Banului Public.
Consiliul Judetean Galati cheltuie inca 15 milioane de lei din fonduri proprii pentru o investitie exotica la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii.
In acelasi timp scolarilor (parintilor) li se cer bani pentru fondul clasei (tehnica de calcul, banci, scaune, dulapuri, perdele, amenajari…).
Daca i-ar interesa educatia copiilor ar dota scolile nu ar arunca banii pe proiecte faraonice.
Autoritatile trebuie sa ofere cetatenilor garantia ca astfel de cheltuieli inutile vor fi excluse iar banii cetatenilor se vor intoarce in folosul real al comunitatilor.


++++++++++
Derulata in anii 1992-1996, investitia de la gradina botanica promitea sa ofere galatenilor o oaza de vegetatie. De laudat initiativa fostului presedinte al Consiliului Judetului, Rasvan Angheluta.
Totul bine si frumos pana in 1996, cand in al doilea mandat de presedinte, Rasvan Angheluta, a sleit bugetul cu constructia complexului muzeal si a serei alaturate.
In perioada 1996-2000, bugetul Consiliului Judetean era secatuit de acest proiect exagerat pentru perioada aceea cand drumurile judetene erau “praf”, drumurile comunale erau “pulbere”, in sate nici nu se visa la apa curenta, canalizare sau gaze, scolile si dispensarele desi erau inca centralizate in subordinea guvernului erau majoritatea cu toaleta in curte, inutil dotate, cu personal insuficient si uneori necalificat, consiliile comunale erau lipsite de experienta administarii treburilor comunitatii, agricultura se prabusea fiind faramitata si cu sistemul de irigatii furat sistematic, investitiile care sa ofere locuri de munca erau ZERO, coruptia stapanea deja toate domeniile…aceasta era situatia judetului Galati, in mare parte ramasa la fel si astazi.
Tot in acea perioada, serviciile descentralizate care ajunsese in subordonarea Consiliului Judetean (protectia copilului, apararea civila, protectia plantelor, …) erau la limita de supravietuire.
Din 1996, in loc sa tinteasca dezvoltarea satelor pentru care defalca sume mereu insuficiente, Consiliul Judetean s-a inhamat la betoane la Complexul Muzeal. Daca pentru cladirea complexului mai era o oarecare justificare, pentru sera investitia era absolut inoportuna. In aceste conditii, in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean, intre 1997 si 2000 am militat energic pentru stoparea investitiei la sera si alocarea mai multor bani pentru terminarea cladirii.
Atunci eram aspru criticat, uneori persiflat de consilierii majoritatii din jurul PDSR. Stoparea risipei de la sera nu s-a realizat decat dupa tragicul eveniment al mortii presedintelui Razvan Angheluta din 2000.
Apoi in mandatul 2000-2004 s-a finalizat si inaugurat corpul principal al cladirii.
Dupa 2004, s-au mai facut mici investitii si la sera.
Acum se incearca finalizarea ei: https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/125186-investitie-de-milioane-in-serele-de-plante-exotice
++++++++++
Incepe scoala,
Pentru cel mic ni s-a solicitat 200 lei fondul clasei pentru cheltuieli care in mod normal trebuiesc facute cu bani de la primarie. O parte din bugetul primariei este din sume defalcate de la Guvern prin Consiliul Judetean.
Este drept ca pentru ceilalti 2 scolari cu care ne-a binecuvantat Dumnezeu, sumele sunt mai mici deoarece am contribuit in primii ani.
++++++++++
In timp ce cadrele didactice apeleaza la parinti pentru asigurarea celor necesare unui invatamant eficient, autoritatile cheltuie sume uriase pentru proiecte megalomanice.
Cel mai inutil proiect al Consiliului Judetean este acum sera “care chiar finalizata nu va creste numarul de turisti pentru ca nu este prevazuta cu pacanele”.
Cred ca autoritatile ar trebui sa faca o analiza amanuntita a cheltuielilor realizate cu sera, si a celor care se prevad (investitii, intretinere, personal…), realizarea unei expertize care sa stabileasca daca structura de rezistenta, dupa 20 de ani de stat in ploaie, mai ofera siguranta vizitatorilor si personalului si stabilirea unui plan de actiune care dupa opinia mea poate fi de reproiectare, consolidare sau chiar de demolare partiala.

Mihai Popa

2.8.2019